HOME TLAXCALA
la xarxa de traductors per la diversitat lingüística
MANIFEST DE TLAXCALA  QUI SOM?  ELS AMICS DE TLAXCALA   BUSCAR 

AL SUD DE LA FRONTERA  (América Llatina i el Caribe)
IMPERI  (Assumptes globals)
TERRA DE CANAÀ  (Palestina, Israel)
UMMA  (Món àrab, Islam)
AL VENTRE DE LA BALENA  (Activisme a les metròpolis imperialistes)
PAU I GUERRA  (EUA, UE, OTAN)
MARE ÀFRICA  (Continent africà, Oceà índic)

ZONA DE TIFONS  (Àsia, Pacífic)
AMB K DE KALVELLIDO (Diari d'un penkaire)
RENTAMENINGES  (Cultura, comunicació)
ELS INCLASSIFICABLES 
CRÒNIQUES TLAXCALTEQUES 
LES FITXES DE TLAXCALA  (Glossaris, lèxics, mapes)
BIBLIOTECA DE AUTORS 
GALERIA 
EL ARXIUS DE TLAXCALA 

23/09/2020
Español Français English Deutsch Português Italiano Català
عربي Svenska فارسی Ελληνικά русски TAMAZIGHT OTHER LANGUAGES
 

Tornada a Varsòvia 1968


AUTOR:  Michael SFARD îéëàì ñôøã

Traduït per  NoVA (Construcció de pau)


Quan el meu pare tenia 21 anys va ser arrestat. Agents del servei secret el van seguir a tot arreu durant unes setmanes i la tensió sobre si l'anaven a capturar i quan l'estava matant. Sobretot, va matar els seus pares ancians. Molts membres del sindicat d'estudiants van ser detinguts amb ell. Cada vegada que la pesada porta de ferro de la seva cel·la s'obria, el cor de tots feia un tomb. Qui se'n porten ara per ser interrogat? Qui passarà les pròximes 10 hores amb l'interrogador, amb el bo i el dolent?

Durant els seus interrogatoris en general no va ser colpejat ni torturat, tan sols li feien les mateixes preguntes una vegada i una altra: "Qui són els líders dels disturbis?", "Admet que planejaves atacs contra les forces de seguretat!", " Qui són els seus contactes a l'estranger? "," Qui finança les activitats subversives?". Menjava bé. Mai no va tenir fred. Però en els tres mesos que va estar dins, els seus pares envellir per la preocupació, i la meva mare va plorar rius de llàgrimes.
Varsòvia, 1968.

La setmana passada van finalitzar la seva missió l'alt comandament del Comando Central de les Forces de Defensa d'Israel, el major general Gadi Shamni, i el General de Brigada Comandant de Divisió de Judea i Samaria, general Noam Tivon. En el seu pit brillen les condecoracions que van rebre pels seus anys de servei: danyar la infraestructura de Hamàs a Cisjordània, el reforç de les forces de seguretat de l'Autoritat Palestina, la millora del nivell de vida a les ciutats palestines, i - més important -- la reducció del nombre d'atacs terroristes dins d'Israel procedents de Cisjordània. Però hi ha una decoració que va esquivar Shamni i Tivon, que no van guanyar durant el seu temps com a governants de Cisjordània: el poble molest, amb la seva obstinada protesta nque cada setmana, durant gairebé cinc anys, recorda al món que milions de persones encara sota l'ocupació . Bil'in.

Aquest petit poble que abans amb prou feines era conegut fins i tot dins de Palestina es va convertir en sinònim de la lluita civil noviolenta palestina i en lloc on els israelians i els palestins es manifesten tots junts. I dos anys després el Tribunal Superior de Justícia va dictaminar que el mur de separació construït per l'exèrcit israelià és il·legal i va ordenar a l'Estat tornar a traçar la ruta - dos anys en els quals l'exèrcit israelià no ha dut a terme la sentència. Els dos generals van concloure que aquest era el moment de trencar aquesta solidaritat meravellosa, d'aixafar les manifestacions de divendres a Bil'in.

"Aquest petit poble que abans amb prou feines era conegut fins i tot dins de Palestina es va convertir en sinònim de la lluita civil noviolenta palestina i en lloc on els israelians i els palestins es manifesten tots junts"

Tot va començar fa uns sis mesos, amb l'aprovació de l'ús de granades de gas lacrimogen especial. Els manifestants Bil'in eren ja els conillets d'índies de tota mena d'armes inventades als laboratoris de l'exèrcit: les boles de pebre que crema el cos, el crit, un dispositiu que emet una freqüència de soroll diu que deixa els manifestants indefensos , la mofeta, que com el seu nom indica dispara un líquid pudent que s'adhereix a la roba i la pell i provoca vòmits i dolor abdominal. Això tot, per descomptat, sense abandonar l'ús de bales amb punta de goma, gasos lacrimògens i granades d'atordiment regular, bales de plàstic i els ja tradicionales bastons de fusta. Així, la història de les manifestacions de Bil'in és també la història de les innombrables fractures d'ossos, hemorràgies i contusions a la cara de tots els colors de l'arc de Sant Martí.

No obstant això, les granades de gas lacrimogen especial, amb el major abast i la força d'un míssil petit, representen una escalada fins i tot per Bil'in. A l'aldea veïna de Nil'in que han causat lesions crítiques al cap a Tristan Anderson, un manifestant nord-americà que porta cinc mesos postrat al Centre Mèdic Sheba, a Tel Hashomer. Poc després de la seva introducció, a Bil'in van matar Andrea Abu Rahme, un jove que no hagués matat ni una mosca i que es va convertir en la primera víctima mortal de les manifestacions allà.

Després de les granades especials arribar les incursions nocturnes. El seu objectiu era aturar als que l'exèrcit o els serveis de seguretat (Shin Bet) creuen que són membres del Comitè Popular contra el Mur, que organitza les manifestacions. Durant els últims dos mesos, cada dos nits els nens de Bil'in es desperten amb el soroll de vehicles de l'exèrcit i granades d'atordiment. Les companyies de soldats sota el comandament de Shamni i Tivon irrompen a les llars, en general a les 3 a.m., a detenir a tothom que pot: homes, adolescents i nens. Alguns van ser alliberats algunes hores més tard, altres després d'uns dies i altres romanen sota arrest per acusacions ridícules. Ningú no toca els israelians: fins i tot el general de divisió i el brigadier general tenen els seus límits.

Un dels detinguts en aquestes batudes és un dels líders de la protesta organitzada del poble, i el que qualsevol que cregui en la pau i la convivència no pot més que esperar que arribi a ser un dels líders de Palestina: Mohammed Khatib. Amb els seus trenta anys, amb un encant juvenil i el seu carisma, Khatib és un dels arquitectes de les protestes de Bil'in. L'home que amb els seus amics va dissenyar la idea de la lluita comuna noviolenta. El palestí de Martin Luther King, Jr. La seva ment creativa no ha descansat en els últims cinc anys, cada setmana que ve amb una nova exposició, un lema, una maniobra legal que vergonya al règim, o amb un article que exposi com n'és de mentider i retorçat.

Ell és el que, en referència a l'assentament construït il·legalment en terres del poble, va encunyar la frase "No és Matityahu Oriental, és Bil'in Occidental". Se li va acudir la idea d'aixecar, davant del projecte il·legal de construcció d'Israel, el primer lloc palestí d'avançada, un tràiler de set metres quadrats que en 24 hores va ser evacuat per un batalló de soldats israelians. (Qui diu que els llocs d'avançada a Cisjordània no estan sent evacuats?)

L'esposa de Khatib, Lamia, i els seus fills es van quedar sols en la seva casa a la nit en què va ser detingut Mohamed. Unes nits més tard els jeeps van tornar, van treure a la família dels seus llits i van interroogar el pare de Mohamed. Potser van pensar que el que si Mohamed no deia res, potser ho faria després d'assabentar-se que el seu pare també era interrogat.

Després de l'alliberament de Khatib - amb una prohibició de prendre part en les manifestacions de Bil'in - els jeeps van tornar al llogaret una vegada més, i van detenir Mohammed Abu Rahme, 48 ( "Abu Nizar"), el vicepresident del Consell de l'Aldea.

"Potser van pensar que si Mohamed no deia res, potser ho faria després d'assabentar-se que el seu pare també era interrogat"

Els soldats van trencar la porta de casa i fusells en mà el van treure del llit, davant de la seva esposa i fills. Què podem dir? El general de divisió i el general de brigada la van encertar de ple una vegada més. Qualsevol que busqui aixafar a les veus noviolentes de Palestina ha de detenir Abu Nizar. És absolutament necessari. Ell és un home amb un cor de la mida de la Gran Israel, la personalitat és un imant humà per centenars d'activistes israelians i internacionals. Per tant, com Khatib, va ser lliurat al interrogador bo i l'interrogador dolent. Durant quatre dies i quatre nits, va ser interrogat pel Shin Bet, sobre si havia donat a algú instruccions de tirar pedres. No volien res en particular d'ell, només mantenir-lo tancat per un temps i fer-li molta por - a ell i a tots els organitzadors de les manifestacions.
Bil'in 2009.

Les persones que van ordenar la detenció de Khatib, Abu Nizar i desenes dels seus col.legues, alguns dels quals segueixen a la presó (com el conductor del taxi Adib Abu Rahme, que ha estat podrint a la presó durant dos mesos, acusat només de ser un membre del Comitè Popular), són ignorants que no han après una lliçó de la història humana de les lluites d'alliberament. Creien que aquesta era la manera de trencar el moviment de protesta de Bil'in, que, a jutjar per les manifestacions més recents, només ha crescut a l'estela de les seves accions.

Vaig tenir l'oportunitat de treure el cap per l'audiència en el tribunal militar que decidia la presó preventiva de Khatib. Ell no era present perquè el Servei de Presons d'Israel es va oblidar de portar-lo a la sessió. Vaig veure la patètica demanda del fiscal militar amb el sobre la necessitat de mantenir en custòdia, de ser un "risc de seguretat". Igual que el meu pare i els seus amics a Varsòvia el 1968, quan es van organitzar manifestacions contra el règim i la democràcia. També allà les autoritats van arrestar els líders de la protesta en un esforç per fer-los desaparèixer. També allà les detencions es van realitzar de matinada. Allà també hi va haver policies que van realitzar detencions, agents dels serveis secrets que van dur a terme els interrogatoris, fiscals que processar i jutges que van jutjar. I allà, també, cada un era una peça petita però essencial en una gran màquina la finalitat era el control i l'opressió de milions de persones.

Bon nombre d'israelians s'oposen a l'ocupació, però rebutgen qualsevol intent de comparar la forma de govern que s'imposa a Cisjordània amb els detestables règims totalitaris de la Història. De fet, les comparacions històriques són perilloses. Varsòvia el 1968 no s'assembla a Bil'in el 2009. El conflicte és diferent, la lluita és diferent, el món és diferent. Però hi ha alguna cosa comuna a tots els intents per oprimir als éssers humans. I a mesura que passa el temps, és cada vegada més el que les uneix que el que les separa.


 


Font: Back to Warsaw 1968

Article original publicat el 17-09-2009

Traducció al català:
http://noviolencia.nova.cat/ca/article/varsovia-1968

Sobre l’autor

Aquesta traducció es pot reproduir lliurement a condició de respectar la seva integritat i esmentar a l’autor, al traductor i la font.

URL d’aquest article en Tlaxcala:
http://www.tlaxcala.es/pp.asp?reference=8921&lg=ca

  


TERRA DE CANAÀ : 09/10/2009

 
 IMPRIMIR AQUESTA PÀGINA IMPRIMIR AQUESTA PÀGINA 

 ENVIAR AQUESTA PÀGINA ENVIAR AQUESTA PÀGINA

 
TORNARTORNAR 

 tlaxcala@tlaxcala.es

HORA DE PARÍS  18:20